Home

Mijn cameraverzameling

 

Welkom op deze website over mijn cameraverzameling

 

 

De eerste camera in deze verzameling was een decoratieve houten tropencamera van een vroeg overleden oom die ik van zijn weduwe gekregen heb en die jarenlang op wisselende plaatsen als sierobject in onze woonkamer heeft gestaan. Een foto van deze camera ziet u rechts bovenaan.
Mijn schoonvader heeft de aanzet gegeven tot een verdere uitbreiding; van hem kreeg ik enkele camera's die hij zelf had gebruikt en die belandden tezamen met een beperkte verzameling Dinky Toys in een vitrinekast. Zelf kon ik er nog een eenvoudige box aan toe voegen waarmee ik ooit mijn eerste foto's had gemaakt. Bezoekers die dat zagen, vonden die camera's erg mooi en enkelen kwamen met oude camera's van henzelf aanzetten die ze toch niet meer gebruikten. Zo groeide de verzameling en verdwenen de Dinky Toys langzaam maar zeker naar elders.

 

Phoenix tropencamera

In het Utrechts Nieuwsblad las ik een keer dat er een beurs van oude camera's en andere "fotografica" gehouden werd in Houten en toen ik daar kwam stond ik verbaasd over de enorme toeloop; ik wist niet dat er zoveel verzamelaars van oude camera's en andere fotospullen waren. Op die beurs kon ik de verleiding niet weerstaan en kocht ik enkele houten camera's die heel decoratief zouden staan in mijn vitrine; echt verstand had ik er absoluut niet van. Deze aankopen waren inderdaad een succes en de giften van kennissen, vrienden en familie bleven komen, waardoor een tweede vitrinekast en later een derde noodzakelijk werd. Ook bleef ik af en toe wat camera's op beurzen kopen, maar geen grote hoeveelheden. In mijn collectie zijn ook een aantal Polaroid camera's opgenomen, verkregen in de tijd dat ik bij Polaroid Nederland heb gewerkt.

Zeiss Ikon Super Ikonta

In juli 2004 kwam er een flinke uitbreiding door de overname van 26 camera's en wat accessoires van een cameraverzamelaar uit Den Haag, die met deze hobby gestopt was en zijn verzameling via Marktplaats te koop aanbood.


Op deze site geeft ik een volledig overzicht van alle camera's en accessoires die ik in de loop der jaren heb verzameld. Daarbij heb ik geen specifiek thema voor ogen gehad; ik verzamel in principe alles op het gebied van traditionele fotografie en streef naar een aardige doorsnede van een tijdperk, dat na zo’n 160 jaar vrijwel is afgesloten door de opkomst en vervolmaking van de digitale fotografie. Digitale fotoapparatuur zal geen onderdeel van mijn collectie gaan vormen.

 

Kodak No 2 Hawkeye Model B

In 2003 heb ik de eerste versie van deze website opgezet met behulp van het website programma Dreamtoolz, maar dat programma had zijn beperkingen en werd bovendien niet meer ondersteund, zodat ik in de loop van 2007 de hele zaak heb omgezet in een standaard Microsoft Word toepassing, dat daarvoor eigenlijk heel goed voldoet; specifieke programmatuur voor het bouwen van websites heb ik hierbij eigenlijk helemaal niet gemist.

 

Ik hoop dat u mijn website interessant en lezenswaardig vindt. Voor opmerkingen, adviezen en aanvullingen van gegevens houd ik mij aanbevolen. Een link naar mijn e-mail adres staat hiernaast.
En als u mij een riem onder het hart wilt steken of juiste kritiek kwijt wilt dan kunt u dat ook doen in mijn gastenboek.

 

 

 

 

Rolleiflex


 

 

Polaroid SX-70 Land Camera